Wat is fibromyalgie

Je voelt je al een tijd niet fit. Je bent snel moe en hebt enorme spierpijn, terwijl je toch niet overdreven veel hebt gesport. Je merkt ook dat je steeds stijver en chagrijniger wordt. Inmiddels is de pijn chronisch geworden en slaap je ook nog eens een stuk slechter dan vroeger.

Fibromyalgie

Het wordt vaak aangeduid als wekedelenreuma, omdat de weefsels om de gewrichten heen pijnlijk zijn.
Fibromyalgie is een lastige aandoening. Al was het alleen maar omdat de artsen geen ‘harde’ diagnose kunnen stellen. Het wordt gezien als een syndroom, een aandoening zonder aanwijsbare oorzaak. In het lichaam worden geen ontstekingen of slijtageprocessen aangetoond. Op röntgenfoto’s en in het bloed is niets te zien. Daarom wordt de diagnose pas gesteld als andere aandoeningen zijn uitgesloten.

Hoe herken je fibromyalgie?

Je hebt al langer dan drie maanden pijn op de aanhechting van pezen en spieren, bent dodelijk vermoeid en hebt allerlei vage klachten.
Op het lichaam bevinden zich een aantal (18) zogenaamde tender points die overeenkomen met de aanhechtingen van pezen en spieren. Als daar druk op wordt uitgeoefend geeft dat een pijnreactie. Ervaar je behoorlijke pijn op 11 van deze punten dan is dat voor je huisarts een aanwijzing voor fibromyalgie.

Mogelijke oorzaken van fibromyalgie

Heb je eenmaal een antwoord op de vraag wat is fibromyalgie, dan wil je graag weten wat de oorzaak van je aandoening is. Ook hier is geen eenduidigheid over. Uit verschillende onderzoeken komen wel een aantal overeenkomsten naar voren:

  • lichamelijke en geestelijke overbelasting gedurende een langere tijd
  • het hebben van een zwak afweermechanisme
  • gevoeligheid voor ontstekingen

Je lichaam herstelt zich gedurende de nacht als je slaapt. Als fibromyalgie patiënt slaap je vaak slecht, waardoor het lichaam zich niet optimaal kan herstellen.

Leven met fibromyalgie

Een echte behandeling is er niet. Het is belangrijk om je lichaam in goede conditie te houden door te blijven bewegen en je leefstijl aan te passen. Gezonde voeding, eventueel aangevuld met supplementen en het vinden van een balans tussen rust en actie zijn de pijlers om fibromyalgie leefbaar te houden. Met af en toe pijnstillers voor het dempen van de ergste pijn, aangevuld met fysiotherapie en eventueel psychotherapie kom je een heel eind.