Fibromyalgie

 

Fibromyalgie test

Fibromyalgie is een aandoening waarbij ontzettend veel symptomen en klachten de kop op kunnen steken. U heeft dit reeds op de pagina symptomen kunnen lezen.
Fibromyalgie wordt ook wel weke delen ‘reuma’ genoemd. De pijn zit bij fibromyalgie niet in de gewrichten zelf maar in de bindweefsels, spieren en pezen die om de botten en gewrichten heen lopen. Fibromyalgie is lastig te diagnosticeren. Zowel op beeldvormend materiaal als bij bloedonderzoek zijn er geen verschillen te zien vergeleken bij mensen die deze aandoening niet hebben. Daarom is de term weke delen ‘reuma’ ook niet helemaal juist.
Reuma is een aandoening die de gewrichten aantast, en zorgt voor ontstekingen die van tijd tot tijd de kop opsteken. Reuma is in de bloedwaarden en op foto’s terug te zien. Bij fibromyalgie is dit dus niet zo. Daarom wordt er vaak voorzichtig gedaan bij het stellen van de diagnose. Het wordt nog wel eens als iets vaags gezien. Enerzijds omdat het zon breed klachtenscala is (bijvoorbeeld iemand met een burn-out kan voor een groot deel dezelfde klachten hebben) anderzijds omdat de klachten niet te bewijzen zijn middels bloedwaardes, echografie of rontgenfoto.

Fibromyalgie is iets dat voorkomt bij gemiddeld 2 op de 100 personen in Nederland. De aandoening komt name bij vrouwen voor. De oorzaak van fibromyalgie is niet bekend, er worden wel steeds meer onderzoeken naar gedaan.

 

Fibromyalgie tenderpoints

Kenmerkend aan fibromyalgie is de tenderpoints die er in de spieren zitten. Ook wel triggerpoints genoemd. Dit zijn pijnlijke punten in spieren. Wanneer er druk op komt geeft dit een felle pijn, welke kan doorstralen in omliggende gebieden of in het spierverloop. Dit kan als een tintelend gevoel gevoeld worden. Vaak ontstaan deze tenderpoints door overbelasting. Bijvoorbeeld door een verkeerde houding kunnen triggerpoints in de nek-schouderspieren ontstaan. Voor meer uitleg hierover verwijs ik u naar de pagina fibromyalgie en tenderpoints .

 

Fibromyalgie behandelen

Doordat fibromyalgie zich door een heel scala aan klachten uit, en dat ook nog eens per persoon heel verschillend kan zijn, is er niet zomaar een behandeling om van de fibromyalgie af te komen. Fibromyalgie gaat gepaard met slaapproblemen en de daarbij horende vermoeidheidsklachten. Het Chronisch Vermoeidheids Syndroom wordt vaak gezien bij fibromyalgie. De fibromyalgie zal iets zijn waar u blijvend last van houdt, maar door gepaste leefregels, leefritme, leefstijl en leefpatroon kunnen de klachten wel minder heftig aanwezig zijn. Een belangrijk ding bij fibromyalgie is de belasting ten opzichte van de belastbaarheid. Wanneer deze goed op elkaar zijn afgesteld heeft dit vaak positief effect op de klachten. Voor fibromyalgie is er niet zomaar één behandeling effectief. De behandeling bestaat uit een multi-disciplinaire behandeling. Dit houdt in dat er vanuit verschillende invalshoeken wordt behandeld en geadviseerd. Er zijn tegenwoordig beweegprogramma’s die worden gegeven in sommige fysiotherapie praktijken. De behandeling bestaat bijvoorbeeld uit een stuk fysiotherapie, gedragsverandering, ergotherapie, psychologie, ontspanning. Hierover meer op de pagina fibromyalgie en behandelingen .

 

Fibromyalgie voeding

Bij fibromyalgie is het ontzettend belangrijk dat u een regelmatig leven leidt. Zo ook met de voeding. Wanneer u zorgt voor een evenwichtig en gezond voedingspatroon kan dit een rol spelen bij bijvoorbeeld de vermoeidheidsklachten of darmklachten. Het lichaam heeft eten nodig om energie uit te halen. Je kunt het lichaam zien als een verbrandingsmoter; als je er de verkeerde energie in gooit, loopt het niet goed en kunnen er dus dingen als vermoeidheid of darmklachten ontstaan. Overigens voor iedereen is gezonde voeding belangrijk.

 

Fibromyalgie genezen

Wanneer de diagnose fibromyalgie is vastgesteld dan is dat iets wat altijd blijft. Er is geen behandeling die je blijvend van de fibromyalgie af helpt. Wel kun je door therapieën de klachten minderen en ermee om leren gaan

. Een groot gedeelte bestaat uit het inzicht in belasting en belastbaarheid, het gezond en regelmatig eten en leven. Daarnaast is sporten erg belangrijk. Ook wanneer u het gevoel hebt er geen energie voor te hebben!

 

Fibromyalgie oorzaak

Voor fibromyalgie is niet duidelijk wat hier echt de oorzaak van is. Er worden wel steeds meer onderzoeken naar gedaan, maar er wordt nog wel eens getwijfeld of er een oorzaak voor is of dat het ‘tussen de oren’ zit. Bijvoorbeeld bij rheuma of artrose is dit in de bloedwaarden of foto’s duidelijk terug te vinden. Bij fibromyalgie kun je alles onderzoeken wat je wilt, maar er komen niet echt afwijkende waardes uit dan bij ‘gezonde’ mensen. Er wordt daarom nog wel eens gezegd dat het iets is wat tussen de oren zit, dat het een soort van verzamelbak is met diagnoses: ‘vaag, ik weet het niet meer’. Doordat er geen echte oorzaak duidelijk is, is ook de diagnose moeilijk te stellen.

 

Fibromyalgie en werken

Fibromyalgie hoeft niet direct een reden zijn om niet aan het werk te zijn en maar thuis te zitten. Ook met fibromyalgie kan er gewoon gewerkt worden. Er moet misschien wat aangepast worden en op sommige dingen moet er extra gelet worden. Let erop dat er pauzes zijn onder werktijd. Werken andere mensen misschien 8 of 10 uur achter elkaar? Wanneer je fibromyalgie hebt, houdt je aan de pauzes zodat je de klachten in de hand houdt. Ook het soort werk is belangrijk. Heel zwaar lichamelijk werk is misschien niet heel fijn. Echter de hele dag op een burostoel zitten kan ook klachten in de hand werken. De lengte van de werkdag? Liever 3 of 4 kortere dagen van 5-7 uur dan 3 dagen van 10 uur. Tuurlijk, op het moment dat je aan het werk bent is het vol te houden om 10 uur op een dag te werken. Echter waarschijnlijk moet je het de avond erna en de volgende dag / dagen bezuren en komen er extra klachten. Zie meer informatie op fibromyalgie en werken .