Fibromyalgie oorzaak

Fibromyalgie is een reumatische aandoening van de aanhechting van de spieren. De ziekte veroorzaakt pijn, vermoeidheid, lusteloosheid en kan tot overgewicht leiden.

De niet erkende ziekte

Mensen die ‘niet neen kunnen zeggen’ hebben vaker aanleg voor fibromyalgie. Het is een ziekte die veel bij vrouwen voorkomt en die typerend is voor mensen die erg hulpvaardig zijn. De druk die zij ook zichzelf opleggen, uit zich na jaren in pijnen en in een soort van zeurende vermoeidheid. Onderzoek levert heel vaak geen noemenswaardige diagnose op, waardoor mensen die aan fibromyalgie leiden zich soms wel eens in de steek gelaten voelen.

Spierziekte

Wanneer je vanuit medisch oogpunt naar fibromyalgie kijkt, wordt duidelijk dat deze ziekte te vinden is bij de aanhechting van de spieren. Dat kan met name rondom gewrichten tot verdikking leiden en extra pijn. Omdat men in eerste instantie niet direct een oorzaak hiervoor kan vinden, komt het soms over als een soort fantoompijn. Dat legt extra druk op de patiƫnt die het gevoel krijgt dat men denkt dat het aanstellerij is.

Bekendheid wordt groter

Mede dankzij de vereniging voor fibromyalgie die behoorlijk aan de weg timmert, wordt de bekendheid met de ziekte groter. Daardoor is er ook meer begrip. Fibromyalgie is een ziekte die niet iedere dag opspeelt. Je kunt goede dagen hebben die afwisselen met werkelijk slechte dagen. Momenten van grote pijn of door zwellingen moeilijk bewegen keren regelmatig terug. Het is ook een ziekte die mensen in een isolement duwt. Omdat men het gevoel heeft zich steeds te moeten verweren tegenover anderen. Omdat men vaak geen zin heeft om ergens aan deel te nemen of naar toe te gaan. Omdat men gewoon doodop is en pijn heeft. Partner en kinderen moeten ook wennen aan deze ziekte, waardoor moeder of vader langzaam veranderen.