Fibromyalgie behandelingen

 

Voor fibromyalgie is er niet één passende behandeling. Het verschilt per persoon welke aanpak het beste werkt. Daarom bespreken we verschillende behandelingen.

 

Beweegprogramma fibromyalgie, multi-disciplinair

In sommige fysiotherapie praktijken worden beweegprogramma’s gegeven voor fibromyalgie. Dit is een cursus waarin verschillende factoren aan bod komen. De fibromyalgie wordt vanuit verschillende invalshoeken aangepakt en bekeken. De praktijk mag zelf de opzet van de cursus bedenken. Daarom kan het zijn dat de cursus-opzet per praktijk wat verschilt.

De bestaat uit een stuk fysiotherapie. Dit is gericht op het bewegen, sporten. Sporten is erg belangrijk. Juist bij fibromyalgie. Door het sporten worden de spieren versterkt en neemt de doorbloeding in de spieren toe. De algehele belastbaarheid van de spieren zal toenemen. Dit zorgt ervoor dat sommige activiteiten beter en langer uit te houden zijn. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijk werk, wandelen of fietsen

.

Het beweegprogramma kan ook gericht zijn op een stuk psychologie. Gedragsverandering. Aanpassing van leef- en werk ritme. Het leren inzicht te krijgen in belasting en belastbaarheid.
Daarnaast zal de cursus op een stuk ontspanning gericht zijn. Het is belangrijk om de spieren en het lichaam bewust te kunnen ontspannen, om zo het lichaam op z’n tijd rust te kunnen geven. Het is niet vanzelfsprekend dat het verschil tussen spanning en ontspanning gevoeld wordt.

 

Fibromyalgie en accupunctuur

Fibromyalgie kan ook behandeld worden middels accupunctuur. Door accupunctuur kan bijvoorbeeld de werking van de organen gestimuleerd worden bij darmklachten. Of er kan misschien een oorzaak voor de vermoeidheid gevonden worden. En behandeld worden.